måndag 21 maj 2012

Citronswiss

Vilken skön och varm helg vi har haft, solen har varit framme och vi har haft släktkalas. Måste dela med mig av ett recept jag provade till kalaset som jag hittade i senaste numret av Lantliv på "citronswiss med vaniljkokta citrusfrukter" säger bara mums vad gott!

8 portioner (jag gjorde en dubbel sats, då vi var många) Citronkräm: 3 ägg, 2 dl socker, rivet skal och saft från 2 citroner, 100 g smör. Blanda ägg,socker och citron i en kastrull. Värm på medelvärme under omrörning tills första bubblan syns. Lyft kastrullen från värmen och vispa i smöret. Låt svalna (Går bra att göra någon dag innan och förvara i kyl)
Vaniljkokta citrusfrukter: 2 citroner, 2 apelsiner, 1 dl socker, 1 dl vatten, 1/2 vaniljstång. Skär ut fileer ur citrusfrukterna. Koka upp socker, vatten och vaniljfrön. Lägg i citrusfileerna och sjud på svag värme i 3 minuter. Låt svalna.
Övrigt: 3 dl vispad grädde, 1 liter vaniljglass, maränger. Varva detta med citronkrämen. Lyft upp fileerna ur lagen och lägg dom ovanpå.

Inga kommentarer: