söndag 16 december 2012

Hantverksgårdens Saffranskladdkaka!


Oj så många komplimanger vi fått  för våra kladdkakor vi serverat i cafèt på helgerna under julbutiken. Väldigt många har även frågat efter receptet och jag har lovat att lägga ut det, så här kommer vårt eget recept på saffrans och vitchokladkladdkaka:

Hantverksgårdens saffrans och vitchokladkladdkaka
4 ägg
2 dl socker
200 g smör
2 dl vetemjöl
1 halv tsk salt
 1 kuvert saffran
 3 msk saffranssirap
2,5 dl mellangrädde
1 msk florsocker
 marabou vitchokladkaka

För att göra saffranssirap behöver du 2,5 dl vit sirap och ett kuvert saffran. Blanda båda i en lämplig glasburk med lock och värm i vattenbad till kokpunkten, rör kraftigt så saffranet smälter i sirapen. Sätt på locket och låt stå. Gör gärna denna en vecka innan du ska göra kakan då smakerna kommer fram om de får stå och gotta till sig, håller väldigt länge i skafferiet.
(saffransirapen är också god att ringla på glass, pannkakor, risgrynsgröten, eller ostkakan osv)

Vispa ägg och socker till hårt skum. Smält smöret och lite mer än hälften av den vita chokladen, häll i kuvertet med saffran och 1 msk saffransirap, låt svalna. Vänd ner siktat vetemjöl blandat med saltet i äggsmeten och sen det smälta smöret-vita chokladen i smeten. Häll i smord form och in i ugnen i 20 minuter på 175 grader. Vispa mellangrädden blandad med florsocker hårt. Hacka resten av chokladkakan fint och blanda i grädden tillsammans med 2 msk saffransirap. Bred på kakan när den svalnat.

Snart kommer receptet på pepparkaks och chokladkladdkaka också.

Kram
Eva

2 kommentarer:

Nina H sa...

Har gjort sirapen men ser nu att det inte står angivet hur mycket vit choklad det ska vara! Hjälp!

Eva Ahlström sa...

Hej Nina!
Det ska vara drygt en halv marabou vitchokladkaka. Det finns bara en storlek av den så vitt jag vet! Lycka till med bakandet! Eva