onsdag 30 april 2014

Ester, Vera och Saga!

Tänkte presentera några av djuren du möter när du besöker Hantverksgården. 
Vi har tre tackor av sorten Roslagsfår. Den här rasen är utrotningshotad precis som alla andra Svenska allmogeraser men intresset för bevarande av allmogeraserna är stort och tex Kolmårdens djurpark bidrar till ökande av Roslagsfåren.
Vi har fåren som husdjur och de trivs ihop med oss. Jag tror de ser oss som en del av flocken och de vill helst att vi är i närheten av dem. Får ibland frågan om vi säljer fårskinn eftersom vi har får men vi har inte våra djur som produktinsdjur utan som husdjur och de får förstås leva!
Vi har som sagt tre stycken tackor och de är personligheter alla tre och ganska olika: Först har vi Ester som är ett år äldre än de andra. Hon är svart med en vi fläck i pannan som ibland står rakt upp så hon ser ut som en punkare. Hon är flockledaren och den mest utåtriktade. Har du klappat någon av fåren när du varit här är det antagligen Ester du klappat först. Hon vill ha all uppmärksamhet annars kan det hända att hennes klöv kommer och skrapar lite  på benet. Hon tycker också om att pussas.


Saga är alldeles svart och har lockigast ull. Hon vill gärna bli kliad och då åker tungan ut för det är så skööönt. Saga är född en vecka före och har samma Pappa som......Vera. Vårt vita och blygaste får. Hon tycker det är lite otäckt att bli klappad av främlingar och håller sig i bakgrunden när vi har besök. Veras ull har jag använt till många, många tomtar, bla. Östgötatomten. Trots sin blyghet och försiktighet så är det Vera som skriker högst när hon vill gå in och få sin kvällsmat på kvällen. De andra två låter inte så högt medan Veras stämma hörs över halva Ledberg.


Om du klappat får någon gång så har du nog känt att man blir lite fet på handen- Det är lanolin som använts i hudcremer och är väldigt bra för huden, det sägs att fårklippare har väldigt fina händer. :) Roslagsfårens ull är av sorten rya. Behöver du ull så säljer jag gärna, kan även skicka. Fåren klipps två gånger per år och jag hinner inte ta reda på allt själv.

Nästa gång ska jag berätta om våra hönor, också de stora personligheter.

Ha en riktig bra valborg!

KRAM
EVAInga kommentarer: